یادداشت/سامیه سلیمانی؛
فروپاشی نظام تحریم های بین المللی با عضویت رسمی ایران در سازمان همکاری شانگهای

سازمان همکاریهای شانگهای، سازمانی میان دولتی است که برای همکاریهای چندجانبه اقتصادی، امنیتی و فرهنگی تاسیس شده که در سال ۱۹۹۶ توسط رهبران چین، روسیه، قرقیزستان، قزاقستان و تاجیکستان با هدف برقراری موازنه در برابر نفوذ آمریکا و ناتو در منطقه پایهگذاری شد. نقش اصلی و تعیین کننده این سازمان را چین و روسیه تشکیل
سازمان همکاریهای شانگهای، سازمانی میان دولتی است که برای همکاریهای چندجانبه اقتصادی، امنیتی و فرهنگی تاسیس شده که در سال ۱۹۹۶ توسط رهبران چین، روسیه، قرقیزستان، قزاقستان و تاجیکستان با هدف برقراری موازنه در برابر نفوذ آمریکا و ناتو در منطقه پایهگذاری شد.
نقش اصلی و تعیین کننده این سازمان را چین و روسیه تشکیل می دهند. اعضای دیگر این سازمان ازبکستان، پاکستان و هند است که در ۱۷ سپتامبر ۲۰۲۱ ایران نیز به عنوان عضو رسمی این سازمان قرار گرفت.
تا قبل از این رویداد ایران تنها عضو ناظر این سازمان بود که با عضویت دائم می توان گفت مزایای فراوانی از جمله اقتصادی، تجاری، حمل و نقل و امنیتی درپی ایران است.
این تحول و عضویت رسمی شدن ایران در سازمان شانگهای گام مهمی در فروپاشی نظام تحریمهای بینالمللی و شکوفایی تجارت و اقتصاد است و نقطه عطفی نیز در ایجاد تعادل و توازن در روابط آسیا با غرب.
ایران با این عضویت میتوانند به بازار بزرگ برای فروش محصولات خود دست پیدا کند و تعاملات تجاری اش را با دیگر کشورها افزایش دهد. عضویت کامل ایران به عنوان اولین سازمان منطقهای بعد از انقلاب اسلامی ظرفیتهای جدیدی را به حوزه همکاریهای امنیتی و بینالمللی در اختیار ایران قرار میدهد.
تحریمهای بینالمللی علیه ایران و به طور ویژه قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد تا کنون به عنوان مانع اصلی حقوقی پیشروی عضویت ایران در سازمان شانگهای مطرح بود. هرچند می توان بروز اختلاف سیاسی بین ایران و تاجیکستان را از دیگر عواملی دانست که ایران تا قبل از سپتامبر ۲۰۲۱ به عضویت دائم در نیامده بود.
نکتهای که حائز اهمیت است در رابطه با عضویت ایران در پیمان شانگهای، باز شدن مسیری جدید در همکاریهای امنیتی است. ایران دارای ظرفیتهای گسترده ای است که میتواند در یک همکاری گسترده با کشورهای عضو مورد استفاده قرار بگیرد. ایران بر طبق آمارهای موجود، بیشترین ذخایر درجای نفت و گاز جهان را دارد که به شدت مورد نیاز چین و هند است. با وجود قدرت های بزرگ اقتصادی مانند روسیه، چین و هند در این سازمان، میتوان افزایش تعاملات منطقهای بین کشورها را دید.
برای ایران فرصتی است که افزایش تعاملات اقتصادی را به صورت مستقیم و غیر مستقیم انجام دهد که حتی میتواند نقش تحریم های اقتصادی بر اقتصاد ایران را کمرنگ کند، زیرا در چارچوب این سازمان می توان معاملات غیر دلاری داشت، معاملاتی که مشمول تحریمهای دلاری نمیشود. بنابراین باید از فرصت مناسب ایجاد شده برای توسعه روابط تجاری و اقتصادی خود با کشورهای منطقه استفاده کنیم تا شاهد بروز شکوفایی اقتصادی ایران و همچنین گسترش روابط خارجی شویم.
انتهای پیام
برچسب ها :ایران ، جمهوری اسلامی ، دولت سیزدهم ، رئیسی ، سازمان همکاری شانگهای ، شانگهای
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰